EsterStoryboard „Били смо бржи од смрти“

1936, Беба Тајтацак са ученицама Женске занатске школе, права на фотографију преузете из књиге М. Узелац, Младеновачке варошарије, 321. 

Ученици 8. разреда наше школе, (генерација 2007.) вођени наставницама историје Наташом Костић, Милијаном Рајић Видовић и Станиславом Благојевић, током маја и јуна месеца школске 2021/2. реализовали су пројекат „Били смо бржи од смрти“ помоћу онлајн алата „EsterStoryboard“  и развили storyboard за графичку причу о Холокаусту заснован на локалној историји.

Ученици су вођени својим наставницама истражили живот наставнице рада Наталије Бебе Тајтацак која је радила у Женској занатској школи у Младеновцу. Када су нацисти окупирали Младеновац, 1941. због свог јеврејског порекла, наставница Беба је била принуђена да се склони из Младеновца у Крушевац, где су јој живеле сестре, брат и мама. Пре почетка Другог светског рада породица Тајтацак се бавила трговином а, тата наставнице Бебе Тајтацак је био учесник Првог светског рата и одликован је Албанском споменицом.

Наталија Ковачевић Тајтацак оставила је сведочанство о првим данима рата у Младеновцу „Све оно што се догодило са Југославијом било је толико брзо и толико изненађујуће да нисам стигла да било шта учиним. А и шта бих? Априла 1941. била сам у Младеновцу и седела сам у својој соби испуњена страхом. Град се тресао под гусеницама немачких тенкова и од тутњаве камиона. Краљевина Југославија се рушила…Шта да радим? И зато сам седела и чекала. Веровала сам да ће мајка успети да се некако домогне потребних папира. И нисам се преварила: убрзо се појавила мајка и донела исправе у којима сам имала ново име – Ружа. Добиле смо и ново презиме -Анђелковић. Мајка се тако звала Софија, као што је право сестрино име, а сестра је добила друго. Мајка је лажне исправе добила преко Крсте Новаковића, апотекара који је пре рата био изабран за председника крушевачке општине, а по наредби окупатора, ту је дужност вршио и тада. Мајка је отишла код њега. Знали су се, старе су то крушевачке куће. Крста је разумео невољу једине јеврејске породице у Крушевцу. Шта је он радио, мајка није знала али је добила папире и дошла код мене. Убрзо смо безбедно стигле у Крушевац.“

Наталија Ковачевић, Тајтацак, Дуга трка са смрћу

Рат је породица Тајтацак успела да преживи захваљујући добрим људима, Србима из Крушевца који су им омогућили да добију лажна документа/идентитет, помагали су током рација и чували у околним селима. Наталија Тајтацак , након Другог светског рата оставила је сећање на време Другог светског рата у сведочанству „Дуга трка са смрћу“ у коме сведочи о свом животу.

Вођени својим наставницама, ученици су имали едукативне радионице приликом чега су се упознали са графичким новелама у настави историје, са јединственим Естер наставним материјалима чији најважнији део представља колекција драматизованих прича у форми графичких новела о животима и страдању наших суграђана који су убијени у Јеврејском логору Земун (Judenlager Semlin) на Сајмишту код Београда почетком 1942. године. Естер кроз стварне историјске личности упознаје породице, живот пре рата, и страдања за време окупације и током Холокауста. Приче су базиране на стварним историјским догађајима и личностима, приче се ослањају се на архивску документацију, фотографије, сведочанства и другу историјску грађу.

Фотографије са радионица

Ученици су подељени у групе истраживање представили у онлајн алату „Ester Create“. Задатак је укључивао истраживање и састављање (дигиталних копија) ресурса доступних у локалним архивима, библиотекама, музејима, аутентичним локалитетима и локацијама, претраживање литературе и уметности и читање/преглед доступних сведочанстава. Едукативна прича „Били смо бржи од живота“ је развијен од стране Тераформинг организације и биће ускоро представљен јавности. Захваљујући  мини гранту који је школа добила од Толи Института, одштампани су панели у виду изложбе за потребе школе.

                                 

TOLI institut je neprofitna organizacija usmerena na kreiranje programa za obrazovanje i profesionalni razvoj nastavnika koji podučavaju o Holokaustu i ljudskim pravima u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi. TOLI je osnovan da bi se nastavilo delo Olge Lengel, žene koja je preživela Holokaust i koja je svojim radom i angažovanjem doprinela aktivnom obrazovanju budućih generacija o Holokaustu i razumevanju značaja koje edukacija o Holokaustu ima do danas.

 

Тераформинг је организација која се  бави промоцијом људских права, различитости и толеранције, борбом против дискриминације, нетолеранције, антисемитизма, антициганизма и свих облика ксенофобије, раскринкавањем предрасуда, митова и стереотипа, као и борбом против искривљавања и политизације историје. Тераформинг развија наставна средства и педагошке методологије, организује јавне програме, стручне тренинге и програме размене искустава и знања у сарадњи са водећим међународним институцијама, и на тај начин оснажује постојеће и укључује нове актере на пољу образовања, истраживања и културе сећања, какви су наставници, библиотекари, архивисти, музејски радници, НВО активисти, и други.

Посебан акцент у свом раду Тераформинг ставља на повезивање институција из Србије са одговарајућим партнерским институцијама из Европе и света. У Србији Тераформинг ради на промоцији савременог образовања о Холокаусту, оснаживању културе сећања, заштити угрожених аутентичних места сећања, и борби против манипулације, политизације и искривљавања историје. Међународно, Тераформинг ради на стварању пројеката који доприносе размени искустава, бољем разумевању потреба, препрека и трендова на пољима образовања, истраживања и културе сећања у Србији, као и на ширењу знања о историји и култури Србије, и достигнућима и идејама стручњака и креативаца из наше земље.

Наша школа има дугогодишњу сарадњу са организацијом Тераформинг. Прва сарадња је успостављена 2015. године када смо у школи реализовали изложбу „Читамо и пишемо са Аном Франк “коју су пратиле радионице за ученике од 3. до 8. разреда.

Семинар за наставнике “Подучавање о Холокаусту и људским правима: Учимо од прошлости-делујемо за будућност”

ТОЛИ институт организује семинаре за наставнике у Европи од 2012. године. Наставници који учествују у програму постају део ТОЛИ мреже едукатора Холокауста. Након учешћа у програму наставници одлазе са стратегијама, материјалима и идејама за реализацију програма у својим учионицама. Такође, наставници имају прилику да се пријаве за ТОЛИ програм мини-грантова и добију стипендије и подршку за организовање локалних пројеката са својим ученицима.

Први семинар за наставнике у Србији под називом  “Подучавање о Холокаусту и људским правима: Учимо од прошлости-делујемо за будућност” је одржан у Новом Саду 2021. године и полазница семинара је била наставница историје наше школе Наташа Костић. Семинар је организован Тераформинг организацији из Новог Сада у оквиру ЕУ програма “Европа за грађане”, а у сарадњи са Толи институтом из Њујорка, Јеврејским документационим центром из Милана и Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.