Међународни дан сећања на жртве Холокауста

Школа има посебно место у неговању сећања на Холокауст. Учење и сећање на Холокауст веома важно, не само зато што је то цивилизацијска, морална и људска обавеза, него и зато што учећи о нашем заједничком животу са Јеврејима учимо и о себи и сопственој историји, и боље је разумемо. Између осталог, процес усвајања савремених вредности толеранције, недискриминације, и поштовања људских и грађанских права као општих цивилизацијских вредности започео је након Другог светског рата, након што се свет суочио са обимом и страхотама злочина које су нацисти и њихови помагачи починили, међу којима јединствено место има управо Холокауст.

Посебно у српском народу који има снажну антифашистичку традицију, и који је и сам поднео страховите жртве као мета терора и геноцида, као и у борби против нацизма, истраживање, учење и сећање на Холокауст треба да је природан и саставни део сећања на сопствену историју.

Упознавајући и разумевајући нашу прошлост кроз едукацију о Холокаусту ми доприносимо очувању сећања на јеврејске и све остале жртве нацистичких злочина, очувању и унапређењу цивилизацијских и демократских вредности друштва у којем живимо, и учимо како да учинимо све да се злочини кави су почињени за време Другог светског рата више никада не понове.

На Међународни дана сећања на жртве Холокауста (27. јануар) упркос пандемији ковид19 вируса, уз поштовање превентивних мера, у нашој школи реализована је радионица са ученицима 8. разреда под називом „Исто место – друго време“. Радионица је осмишљена у оквиру пројекта Естер ((www.ester.rs) и део је Наставног материјала Историјске графичке новеле „Породична фотографија” која је базирана на стварним историјским догађајима и личностима.
Естер је едукативни концепт и додатни наставни материјал чији је најважнији део колекција илустрованих новела о животима и страдању наших суграђана који су почетком 1942. године убијени у Јеврејском логору Земун (Judenlager Semlin) на Старом београдском сајмишту. Концепт је развила мрежа Тераформинг (www.terraforming.org) у сарадњи са тимом стручњака.

Радионицу је реализовала наставница историје Наташа Костић.